Slimmer Samen Bouwen

 • Voorbeeld van een privéappartement

  Voorbeeld van een privéappartement

  Naast gemeenschappelijke ruimtes heeft elke bewoner zijn eigen unit waar privacy gegarandeerd is. Deze unit is ook volledig uitgerust met keuken, badkamer, leefruimte,...

 • Voor wie is cohousing?

  Voor wie is cohousing?

  Iedereen is welkom in een cohousing. Idealiter is het een mix van leeftijden en achtergronden.

 • Voorbeeld gemeenschappelijke ruimte

  Voorbeeld gemeenschappelijke ruimte

  Keuken en eetplaats in cohousing Botanico

 • Wat is cohousing?

  Wat is cohousing?

  Kenmerken: autoluwe site, een centrale ontmoetingsplek, een gemeenschappelijke tuin, gedeelde fietsenstalling, deelauto's, een eigen privé tuin/terras en volledig uitgeruste unit met privé leefruimtes (keuken, zitruimte, badkamer, slaapkamers,...)

 • Wat is cohousing?

  Wat is cohousing?

  Meerdere appartementen/woningen op een site die naast hun eigen uitgeruste unit ruimtes zoals keuken, wassalon, atelier, tuin,... met elkaar kunnen delen.

 

De essentie

Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin hebben cohousers ook een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus niet hetzelfde als samen in één huis wonen.

Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een Cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid. 

Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding. 

Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. Eerst worden de bewoners gezocht. Die krijgen de kans om hun eigen buurt te dromen, uit te denken, te plannen en te bouwen. Om echt vraaggestuurd te bouwen is het essentieel dat de toekomstige bewoners een groot deel van het ontwerpproces aansturen en een wijk uitbouwen die aansluit bij hun behoeftes.

 

De architectuur

 

Cohousingkernen bestaan uit 8 tot 34 volledig uitgeruste privéwoningen met hun eigen keuken en badkamer, met daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. De gemeenschappelijke delen omvatten een ‘centraal gebouw’, een voetgangersstraat, speelpleintjes, ontspanningsruimtes...

Een cohousingproject wordt door de bewoners zelf uitgetekend op maat van hun behoeftes. Ook het centraal gebouw wordt door de bewoners ontworpen. Voorbeelden van deelfuncties in het gebouw zijn: een keuken met een grote eetruimte, een wassalon, een kinderspeelkamer, een televisiekamer, een coworkingspace, een muziekkamer, een atelier, logeerkamers, vul zelf aan!

De architectuur biedt een verhoogde kans op interactie met de buren. De huizen worden gegroepeerd langs een voetgangersweg of een plein. Je parkeert aan de rand waardoor meer verkeersvrije ruimte en open groen ontstaat. Dezelfde principes kan je toepassen op een appartementsgebouw.

 

Voor wie is cohousing?

Iedereen kan cohousen. De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Zo ontstaat er een evenwichtige verdeling van de lasten en lusten. Iemand die gepensioneerd is, heeft misschien zin om even op de kinderen te letten, terwijl de jongere generatie zware klussen op zich kan nemen.

Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Privacy is in een cohousing heel belangrijk. Cohousing staat ver af van leefgemeenschappen die minder aandacht schenken aan de nood aan privacy. 

Bovendien is cohousen ook gewoon slimmer. Er zijn immers heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto...) en die je gerust kan delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.

 

Kom naar een infosessie als je meer wil weten over cohousing. Klik hier voor data en inschrijvingen.