Slimmer Samen Bouwen

 • Binnenruimte en minispeeltuin

  Binnenruimte en minispeeltuin

 • Stille ruimte

  Stille ruimte

 • Appartement

  Appartement

 • Appartement

  Appartement

 • moestuin op dakterras

  moestuin op dakterras

 • Binnenplein Cohousing Vancouver

  Binnenplein Cohousing Vancouver

 • Gedeelde keuken

  Gedeelde keuken

 • Gedeelde keuken

  Gedeelde keuken

 • Dakterras

  Dakterras

 • Coworkingplace

  Coworkingplace

 • Zitbankje voor ouders

  Zitbankje voor ouders

  Verkozen om zetels buiten de speelruimte te plaatsen - in de speelruimte te veel lawaai - zouden ze anders doen mocht ze het opnieuw kunnen doen

 • Achterzijde met ingang garage

  Achterzijde met ingang garage

 • Appartement

  Appartement

 • Berging

  Berging

 • Dakterras

  Dakterras

 • Eetruimte

  Eetruimte

 • Parking

  Parking

  33 parkeerplaatsen - verplicht door stad - overbodige parkeerplaatsen worden ingericht als fietsenstalling of opbergruimte

 • Wasruimte

  Wasruimte

 • Appartement

  Appartement

 • Voorkant

  Voorkant

 • Binnenruimte

  Binnenruimte

 • Binnenplein

  Binnenplein

  Het zicht van uit het paviljoen op het binnenplein

 • Logeerruimte

  Logeerruimte

 • Binnenplein

  Binnenplein

 • Speelruimte

  Speelruimte

 • Gemeenschappelijke moestuin

  Gemeenschappelijke moestuin

Cohousing Vancouver

 Vancouver 37

Niet alleen in Vlaanderen maar ook over de Atlantische Oceaan heen poppen cohousingprojecten verder uit de grond. We bevinden ons in Vancouver op een kleine 10 kilometer van downtown Vancouver. Wat lijkt op gewone gezinswoningen is eigenlijk een cohousing met 31 units. “Het heeft ons vier jaar gekost om dit project volledig te creëren, but it was so worth it!”, vertelt bewoonster Ericka Stephens-Rennie vol trots.  

 

 

Een kleine groep van drie gezinnen die in een cohousing woonden buiten Vancouver wilden weer richting stad, op één voorwaarde: om er in een cohousing te kunnen wonen. Na vier jaar plannen, groepsvorming, overleggen en bouwen kon de groep verhuizen in februari 2016. Je vindt er appartementen en studio’s van 1-4 slaapkamers.  Samen delen ze een binnentuin, eetruimte, speelruimtes voor kinderen en tieners, logeerkamers, ondergrondse parking, wasruimte, keuken, coworkingspace, moestuin en fietsenberging.

 

 

 

Vancouver 18Vancouver 1

 

“Voor de stad is het belangrijk dat het lijkt alsof het twee gezinswoningen zijn. Daarover hebben we veel gediscussieerd want dat maakte het ontwerp veel moeilijker. We hebben ons er bij moeten neerleggen.” vertelt Ericka. “Dankzij de hulp van architect Charles Durrett is het toch een project geworden waar we ons allemaal erg thuis voelen.”

Heel wat gezinnen trekken de stad uit omdat de verkoopsprijzen te hoog zijn maar volgens Ericka biedt cohousing een oplossing. “We betaalden even veel voor onze woning als in downtown maar het leven zelf is goedkoper en rijker. Voor de prijs die ik aan mijn appartement heb gegeven krijg ik naast mijn appartement al die extra ruimte erbij. Daarnaast is het zo fijn om spontaan mensen te kunnen ontmoeten.” Voor Ericka zorgt het cohousen er ook voor dat het makkelijker is om haar job met kinderen te combineren. “We eten drie keer per week samen. Dat zorgt ervoor dat de rush van boodschappen, eten maken en afwassen een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Als ik om boodschappen moet kan ik zonder problemen mijn kinderen veilig thuis laten. Er is altijd wel iemand om even een oogje in het zeil te houden. Mijn vriendinnen met jonge kinderen in downtown krijgen hun huishouden niet voor elkaar en rushen van het een naar het ander. Dat gevoel heb ik helemaal niet.” 

De woningen in Cohousing Vancouver zijn allemaal koopwoningen. Twee woningen hebben ze met de hele groep aangekocht om te kunnen verhuren. De inkomsten daarvan worden gebruikt om de gemeenschappelijke delen te onderhouden. "Er is een heel grote vraag naar te verhuren appartementen. We hoeven ons dus geen zorgen te maken voor leegstand." Het paviljoen wordt ook gebruikt om feestjes te houden en de buurt te betrekken. "Dat was in het begin niet makkelijk, maar nu is iedereen in de buurt wel gewonnen voor ons project. Hopelijk worden cohousingprojecten binnenkort als vanzelfsprekend beschouwd."

 

 

 

Meer info: cohousing Vancouver

 

 

 

 

 

 

 

Wijg & co: inclusiewoningen mogelijk maken

oprichtster van cvba Oak Tree Projects Danaë Van den bossche

"Deel uitmaken van een buurt waar iedereen volgens zijn eigen kunnen aan kan bijdragen"

20170501 145227

In het cohousingproject Wijg&Co komen vier inclusiewonigen. Drijvende kracht achter het idee is Danaë Van den bossche, die aan de start staat om CVBA Oak Tree Projects op te richten. "Met de CVBA wil ik 400 inclusiewoningen creëren op twintig jaar tijd samen met ouders, familie en sympathisanten."

Lees het volledige artikel

 

De Haringrokerij: een cohousingmonument

Dé cohousingdroom, dat is wat de Haringrokerij in Antwerpen voor veel mensen is: een gerenoveerd geklasseerd pand, midden in de stad Antwerpen met een magnifieke binnentuin en buren die op elkaar kunnen rekenen. Hier bewijzen zes gezinnen al meer dan 20 jaar dat cohousing werkt. Wij mochten op de koffie bij Lieve Geerts (66), die alles precies zo opnieuw zou doen.

Lees meer...

Low Impact Man gaat cohousen

Vergeet Batman, Superman of Spiderman, de held die volgens ons écht de wereld van de ondergang zal redden is Low Impact Man. Bij de burgerlijke stand bekend als Steven Vromman (53), maar je kent hem vast van zijn theatertournees, boeken, blog of politieke carrière in de Gentse gemeenteraad. Binnenkort mag je aan dat lijstje ‘cohouser’ toevoegen, want de bouwaanvraag voor Cohousing De Schilders in Sint-Amandsberg is ingediend.

«Ik wil mijn comfort verhogen zonder mijn voetafdruk te vergroten»

 

Lees meer...

Samen zwemmen in D-factory

Toen de cameraploeg van het één-programma Loslopend Wild op zoek was naar een ‘exotische Mexicaanse locatie’, klopten ze aan bij D-Factory in Deurne. Wellicht zitten de palmbomen en felroze muur naast het zwembad daar voor iets tussen. Joeri Bal (38), bewoner en initiatiefnemer, leidt ons rond in zijn woning en de gedeelde binnentuin met zwembad.

 

«Elk jaar geven we een groot ‘openingsfeest’ en dan wordt er in het zwembad gedoken tot in de vroege uurtjes»

Lees meer...

Jeroen & Dorien in het rustige Vinderhoute

Al twee jaar en drie maanden wonen Dorien (33), Jeroen (34), Louise (5), Roxanne (3) in het cohousingproject in Vinderhoute. ‘Wij zijn allebei opgegroeid op den buiten. Voor ons is het belangrijk dat onze kinderen zonder zorgen buiten kunnen ravotten met andere kinderen. En wij kunnen altijd bij de buren terecht, of het nu is om een ei of een auto te lenen.’

 

Lees meer...

Menno in het Amsterdamse Vrijburcht

Het Amsterdamse woonproject Vrijburcht is een mooi voorbeeld van stedelijk cohousen: 52 woonunits met een gemeenschappelijke binnentuin, ingericht om wonen en werken te combineren, een eetcafé & theater, kinderdagverblijf en een aanlegsteiger – het blijft Nederland. Menno Vergunst woont er sinds 2006 samen met zijn vrouw en twee tienerzonen.

 

 

 

Lees meer...

Thuis bij Tien en Jorgen in Meerhem

'Ik wijs je de weg wel, het zijn mijn buren!', roepen de kinderen enthousiast vanop de klimtoren als we de weg vragen naar het huis van Tien en Jorgen. Een van de vele buren, want in Meerhem in Gent kochten 8 huishoudens een oude school en renoveerden die tot evenveel woningen. In een van die ex-klaslokalen wonen Tien en Jorgen met hun drie kinderen Ebbe (15), Toon (13) en Jente (11).

Lees meer...

Op 2 november is eindelijk zover, dan verhuist Gerda Van den Dries (61) naar haar gloednieuwe appartement in Brutopia, bijlange geen Brusselse utopie, maar een cohousingproject in Vorst met 29 appartementen.

« Op deze manier in een stad wonen is zo evident. Hoewel ik kleiner ga wonen, vergroot ik mijn comfort. Ik kan op hulp van buren rekenen en woon niet langer in mijn uppie. Dit is als het ware een dorpje in de stad. »

Lees meer...