Slimmer Samen Bouwen

 • Voorbeeld gemeenschappelijke ruimte

  Voorbeeld gemeenschappelijke ruimte

  Keuken en eetplaats in cohousing Botanico

 • Wat is cohousing?

  Wat is cohousing?

  Meerdere appartementen/woningen op een site die naast hun eigen uitgeruste unit ruimtes zoals keuken, wassalon, atelier, tuin,... met elkaar kunnen delen.

 • Wat is cohousing?

  Wat is cohousing?

  Kenmerken: autoluwe site, een centrale ontmoetingsplek, een gemeenschappelijke tuin, gedeelde fietsenstalling, deelauto's, een eigen privé tuin/terras en volledig uitgeruste unit met privé leefruimtes (keuken, zitruimte, badkamer, slaapkamers,...)

 • Voorbeeld van een privéappartement

  Voorbeeld van een privéappartement

  Naast gemeenschappelijke ruimtes heeft elke bewoner zijn eigen unit waar privacy gegarandeerd is. Deze unit is ook volledig uitgerust met keuken, badkamer, leefruimte,...

 • Voor wie is cohousing?

  Voor wie is cohousing?

  Iedereen is welkom in een cohousing. Idealiter is het een mix van leeftijden en achtergronden.

Wat is Cohousing?

 

De essentie

Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin hebben cohousers ook een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus niet hetzelfde als samen in één huis wonen.

Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een Cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid. 

Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding. 

Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. Eerst worden de bewoners gezocht. Die krijgen de kans om hun eigen buurt te dromen, uit te denken, te plannen en te bouwen. Om echt vraaggestuurd te bouwen is het essentieel dat de toekomstige bewoners een groot deel van het ontwerpproces aansturen en een wijk uitbouwen die aansluit bij hun behoeftes.

 

De architectuur

 

Cohousingkernen bestaan uit 8 tot 34 volledig uitgeruste privéwoningen met hun eigen keuken en badkamer, met daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. De gemeenschappelijke delen omvatten een ‘centraal gebouw’, een voetgangersstraat, speelpleintjes, ontspanningsruimtes...

Een cohousingproject wordt door de bewoners zelf uitgetekend op maat van hun behoeftes. Ook het centraal gebouw wordt door de bewoners ontworpen. Voorbeelden van deelfuncties in het gebouw zijn: een keuken met een grote eetruimte, een wassalon, een kinderspeelkamer, een televisiekamer, een coworkingspace, een muziekkamer, een atelier, logeerkamers, vul zelf aan!

De architectuur biedt een verhoogde kans op interactie met de buren. De huizen worden gegroepeerd langs een voetgangersweg of een plein. Je parkeert aan de rand waardoor meer verkeersvrije ruimte en open groen ontstaat. Dezelfde principes kan je toepassen op een appartementsgebouw.

 

Voor wie is cohousing?

Iedereen kan cohousen. De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Zo ontstaat er een evenwichtige verdeling van de lasten en lusten. Iemand die gepensioneerd is, heeft misschien zin om even op de kinderen te letten, terwijl de jongere generatie zware klussen op zich kan nemen.

Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Privacy is in een cohousing heel belangrijk. Cohousing staat ver af van leefgemeenschappen die minder aandacht schenken aan de nood aan privacy. 

Bovendien is cohousen ook gewoon slimmer. Er zijn immers heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto...) en die je gerust kan delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.

 

Kom naar een infosessie als je meer wil weten over cohousing. Klik hier voor data en inschrijvingen.

 

 

 

Cohousing - een juridische omschrijving

Vaak krijgen we de vraag hoe je cohousing juridisch omschrijft.  Dit kan nuttig zijn wanneer een gemeente bijvoorbeeld een site of een gebied wenst te bestemmen voor deze nieuwe woonvorm.  Dit is de formulering die we bij Cohousing Projects hanteren:

Een woonproject met private eenheden gecombineerd met uitgebreide gemeenschappelijke functies.  Het project vormt ruimtelijk, architecturaal en juridisch één geheel.  De architectuur van een cohousingproject biedt een verhoogde kans op sociale interactie.

De gemeenschappelijke faciliteiten worden collectief ontworpen, gebruikt en beheerd:

 • Minstens 50% van de beschikbare buitenruimte blijft gemeenschappelijk.
 • Minstens 10m² gemeenschappelijke binnenruimte per private woonentiteit. 
  • Deze binnenruimte moet een grotere sociale interactie genereren en mag zich niet beperken tot pure functionaliteit: meer dan een berging, kelder, circulatieruimte of gedeelde technische ruimte.  Deze puur functionele oppervlaktes tellen niet mee om het minimum te bereiken.
  • Het gaat minstens om een ontmoetingsruimte met keuken, wasruimte en één andere ruimte.
 • Om echt vraaggestuurd te bouwen is het essentieel dat de toekomstige bewoners een groot deel van het ontwerpproces aansturen en een wijk uitbouwen die aansluit bij hun behoeftes.  Er moet dus een contractuele band zijn tussen de groep van bouwheren en de architect.

 

Lees meer...

Cohousing Vancouver

 Vancouver 37

Niet alleen in Vlaanderen maar ook over de Atlantische Oceaan heen poppen cohousingprojecten verder uit de grond. We bevinden ons in Vancouver op een kleine 10 kilometer van downtown Vancouver. Wat lijkt op gewone gezinswoningen is eigenlijk een cohousing met 31 units. “Het heeft ons vier jaar gekost om dit project volledig te creëren, but it was so worth it!”, vertelt bewoonster Ericka Stephens-Rennie vol trots.  

 

 

Een kleine groep van drie gezinnen die in een cohousing woonden buiten Vancouver wilden weer richting stad, op één voorwaarde: om er in een cohousing te kunnen wonen. Na vier jaar plannen, groepsvorming, overleggen en bouwen kon de groep verhuizen in februari 2016. Je vindt er appartementen en studio’s van 1-4 slaapkamers.  Samen delen ze een binnentuin, eetruimte, speelruimtes voor kinderen en tieners, logeerkamers, ondergrondse parking, wasruimte, keuken, coworkingspace, moestuin en fietsenberging.

 

 

 

Vancouver 18Vancouver 1

 

“Voor de stad is het belangrijk dat het lijkt alsof het twee gezinswoningen zijn. Daarover hebben we veel gediscussieerd want dat maakte het ontwerp veel moeilijker. We hebben ons er bij moeten neerleggen.” vertelt Ericka. “Dankzij de hulp van architect Charles Durrett is het toch een project geworden waar we ons allemaal erg thuis voelen.”

Heel wat gezinnen trekken de stad uit omdat de verkoopsprijzen te hoog zijn maar volgens Ericka biedt cohousing een oplossing. “We betaalden even veel voor onze woning als in downtown maar het leven zelf is goedkoper en rijker. Voor de prijs die ik aan mijn appartement heb gegeven krijg ik naast mijn appartement al die extra ruimte erbij. Daarnaast is het zo fijn om spontaan mensen te kunnen ontmoeten.” Voor Ericka zorgt het cohousen er ook voor dat het makkelijker is om haar job met kinderen te combineren. “We eten drie keer per week samen. Dat zorgt ervoor dat de rush van boodschappen, eten maken en afwassen een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Als ik om boodschappen moet kan ik zonder problemen mijn kinderen veilig thuis laten. Er is altijd wel iemand om even een oogje in het zeil te houden. Mijn vriendinnen met jonge kinderen in downtown krijgen hun huishouden niet voor elkaar en rushen van het een naar het ander. Dat gevoel heb ik helemaal niet.” 

De woningen in Cohousing Vancouver zijn allemaal koopwoningen. Twee woningen hebben ze met de hele groep aangekocht om te kunnen verhuren. De inkomsten daarvan worden gebruikt om de gemeenschappelijke delen te onderhouden. "Er is een heel grote vraag naar te verhuren appartementen. We hoeven ons dus geen zorgen te maken voor leegstand." Het paviljoen wordt ook gebruikt om feestjes te houden en de buurt te betrekken. "Dat was in het begin niet makkelijk, maar nu is iedereen in de buurt wel gewonnen voor ons project. Hopelijk worden cohousingprojecten binnenkort als vanzelfsprekend beschouwd."

 

 

 

Meer info: cohousing Vancouver

 

 

 

 

 

 

 

Wijg & co: inclusiewoningen mogelijk maken

oprichtster van cvba Oak Tree Projects Danaë Van den bossche

"Deel uitmaken van een buurt waar iedereen volgens zijn eigen kunnen aan kan bijdragen"

20170501 145227

In het cohousingproject Wijg&Co komen vier inclusiewonigen. Drijvende kracht achter het idee is Danaë Van den bossche, die aan de start staat om CVBA Oak Tree Projects op te richten. "Met de CVBA wil ik 400 inclusiewoningen creëren op twintig jaar tijd samen met ouders, familie en sympathisanten."

Lees het volledige artikel

 

De Haringrokerij: een cohousingmonument

Dé cohousingdroom, dat is wat de Haringrokerij in Antwerpen voor veel mensen is: een gerenoveerd geklasseerd pand, midden in de stad Antwerpen met een magnifieke binnentuin en buren die op elkaar kunnen rekenen. Hier bewijzen zes gezinnen al meer dan 20 jaar dat cohousing werkt. Wij mochten op de koffie bij Lieve Geerts (66), die alles precies zo opnieuw zou doen.

Lees meer...

Low Impact Man gaat cohousen

Vergeet Batman, Superman of Spiderman, de held die volgens ons écht de wereld van de ondergang zal redden is Low Impact Man. Bij de burgerlijke stand bekend als Steven Vromman (53), maar je kent hem vast van zijn theatertournees, boeken, blog of politieke carrière in de Gentse gemeenteraad. Binnenkort mag je aan dat lijstje ‘cohouser’ toevoegen, want de bouwaanvraag voor Cohousing De Schilders in Sint-Amandsberg is ingediend.

«Ik wil mijn comfort verhogen zonder mijn voetafdruk te vergroten»

 

Lees meer...

Samen zwemmen in D-factory

Toen de cameraploeg van het één-programma Loslopend Wild op zoek was naar een ‘exotische Mexicaanse locatie’, klopten ze aan bij D-Factory in Deurne. Wellicht zitten de palmbomen en felroze muur naast het zwembad daar voor iets tussen. Joeri Bal (38), bewoner en initiatiefnemer, leidt ons rond in zijn woning en de gedeelde binnentuin met zwembad.

 

«Elk jaar geven we een groot ‘openingsfeest’ en dan wordt er in het zwembad gedoken tot in de vroege uurtjes»

Lees meer...

Jeroen & Dorien in het rustige Vinderhoute

Al twee jaar en drie maanden wonen Dorien (33), Jeroen (34), Louise (5), Roxanne (3) in het cohousingproject in Vinderhoute. ‘Wij zijn allebei opgegroeid op den buiten. Voor ons is het belangrijk dat onze kinderen zonder zorgen buiten kunnen ravotten met andere kinderen. En wij kunnen altijd bij de buren terecht, of het nu is om een ei of een auto te lenen.’

 

Lees meer...

Menno in het Amsterdamse Vrijburcht

Het Amsterdamse woonproject Vrijburcht is een mooi voorbeeld van stedelijk cohousen: 52 woonunits met een gemeenschappelijke binnentuin, ingericht om wonen en werken te combineren, een eetcafé & theater, kinderdagverblijf en een aanlegsteiger – het blijft Nederland. Menno Vergunst woont er sinds 2006 samen met zijn vrouw en twee tienerzonen.

 

 

 

Lees meer...

Thuis bij Tien en Jorgen in Meerhem

'Ik wijs je de weg wel, het zijn mijn buren!', roepen de kinderen enthousiast vanop de klimtoren als we de weg vragen naar het huis van Tien en Jorgen. Een van de vele buren, want in Meerhem in Gent kochten 8 huishoudens een oude school en renoveerden die tot evenveel woningen. In een van die ex-klaslokalen wonen Tien en Jorgen met hun drie kinderen Ebbe (15), Toon (13) en Jente (11).

Lees meer...

Gerda woont in Brutopia

Op 2 november is eindelijk zover, dan verhuist Gerda Van den Dries (61) naar haar gloednieuwe appartement in Brutopia, bijlange geen Brusselse utopie, maar een cohousingproject in Vorst met 29 appartementen.

« Op deze manier in een stad wonen is zo evident. Hoewel ik kleiner ga wonen, vergroot ik mijn comfort. Ik kan op hulp van buren rekenen en woon niet langer in mijn uppie. Dit is als het ware een dorpje in de stad. »

Lees meer...