Slimmer Samen Bouwen

Wijg & co: inclusiewoningen mogelijk maken

oprichtster van cvba Oak Tree Projects Danaë Van den bossche

"Deel uitmaken van een buurt waar iedereen volgens zijn eigen kunnen aan kan bijdragen"

20170501 145227

In het cohousingproject Wijg&Co komen vier inclusiewonigen. Drijvende kracht achter het idee is Danaë Van den bossche, die aan de start staat om CVBA Oak Tree Projects op te richten. "Met de CVBA wil ik 400 inclusiewoningen creëren op twintig jaar tijd samen met ouders, familie en sympathisanten."

Lees het volledige artikel

 

De Haringrokerij: een cohousingmonument

Dé cohousingdroom, dat is wat de Haringrokerij in Antwerpen voor veel mensen is: een gerenoveerd geklasseerd pand, midden in de stad Antwerpen met een magnifieke binnentuin en buren die op elkaar kunnen rekenen. Hier bewijzen zes gezinnen al meer dan 20 jaar dat cohousing werkt. Wij mochten op de koffie bij Lieve Geerts (66), die alles precies zo opnieuw zou doen.

Lees meer...

Low Impact Man gaat cohousen

Vergeet Batman, Superman of Spiderman, de held die volgens ons écht de wereld van de ondergang zal redden is Low Impact Man. Bij de burgerlijke stand bekend als Steven Vromman (53), maar je kent hem vast van zijn theatertournees, boeken, blog of politieke carrière in de Gentse gemeenteraad. Binnenkort mag je aan dat lijstje ‘cohouser’ toevoegen, want de bouwaanvraag voor Cohousing De Schilders in Sint-Amandsberg is ingediend.

«Ik wil mijn comfort verhogen zonder mijn voetafdruk te vergroten»

 

Lees meer...

Samen zwemmen in D-factory

Toen de cameraploeg van het één-programma Loslopend Wild op zoek was naar een ‘exotische Mexicaanse locatie’, klopten ze aan bij D-Factory in Deurne. Wellicht zitten de palmbomen en felroze muur naast het zwembad daar voor iets tussen. Joeri Bal (38), bewoner en initiatiefnemer, leidt ons rond in zijn woning en de gedeelde binnentuin met zwembad.

 

«Elk jaar geven we een groot ‘openingsfeest’ en dan wordt er in het zwembad gedoken tot in de vroege uurtjes»

Lees meer...

Jeroen & Dorien in het rustige Vinderhoute

Al twee jaar en drie maanden wonen Dorien (33), Jeroen (34), Louise (5), Roxanne (3) in het cohousingproject in Vinderhoute. ‘Wij zijn allebei opgegroeid op den buiten. Voor ons is het belangrijk dat onze kinderen zonder zorgen buiten kunnen ravotten met andere kinderen. En wij kunnen altijd bij de buren terecht, of het nu is om een ei of een auto te lenen.’

 

Lees meer...

Menno in het Amsterdamse Vrijburcht

Het Amsterdamse woonproject Vrijburcht is een mooi voorbeeld van stedelijk cohousen: 52 woonunits met een gemeenschappelijke binnentuin, ingericht om wonen en werken te combineren, een eetcafé & theater, kinderdagverblijf en een aanlegsteiger – het blijft Nederland. Menno Vergunst woont er sinds 2006 samen met zijn vrouw en twee tienerzonen.

 

 

 

Lees meer...

Thuis bij Tien en Jorgen in Meerhem

'Ik wijs je de weg wel, het zijn mijn buren!', roepen de kinderen enthousiast vanop de klimtoren als we de weg vragen naar het huis van Tien en Jorgen. Een van de vele buren, want in Meerhem in Gent kochten 8 huishoudens een oude school en renoveerden die tot evenveel woningen. In een van die ex-klaslokalen wonen Tien en Jorgen met hun drie kinderen Ebbe (15), Toon (13) en Jente (11).

Lees meer...

Gerda woont in Brutopia

Op 2 november is eindelijk zover, dan verhuist Gerda Van den Dries (61) naar haar gloednieuwe appartement in Brutopia, bijlange geen Brusselse utopie, maar een cohousingproject in Vorst met 29 appartementen.

« Op deze manier in een stad wonen is zo evident. Hoewel ik kleiner ga wonen, vergroot ik mijn comfort. Ik kan op hulp van buren rekenen en woon niet langer in mijn uppie. Dit is als het ware een dorpje in de stad. »

Lees meer...